Výklad Snu Teoreticky

Výhody nespavostí a deprese

S velmi paradoxním průzkumem přišel americký psychiatr Randolph M. Ness. Upozornil, že deprese se týkají přibližně deseti procent Američanů a nejčastějí postihují lidi mladé a středního věku. Protože stejná skupina je základem reprodukce populace, tak psychiatr upozornil na to, že by to dlouhodobě díky evoluci muselo vést k postupnému mizení lidí s depresemi a tak se ve skutečnosti neděje. Takže deprese nám může i teoreticky z hlediska přirozeného výběru přinášet nějaké výhody.

Podle Nessa deprese nás dovede k tomu, že přestaneme se starat o některé věci, které v konkrétní životní situaci nemůžeme realizovat. Horší nálada spojená s depresí nás dotlačí k tomu, že nejsme ochotni "plýtvat své síly" na zbytečnosti. U našich pravěkých předků mohla mít i jistý obranný mechanismus, protože apatie spojená s depresí mohla lákat členy našeho společenství, aby nám s něčím pomohli.

Dalším z problémů, které trápí dnešní populaci je nespavost. Podle lékařů, bychom měli spát přinejmenším šest ale pokud možno osm hodin. Toto je pravděpodobně také pozůstalost po našich jeskynních předcích, kteří žili a spali všichni na jednom místě, často i s veškerou domácí zvířenou. Takové seskupení muselo mít rušivý vliv na spánek, ale z druhé strany umožňovalo přežití. A to proto, že kraceji a přerušovaně spící tlupy mohly rychleji reagovat na nečekané události a pomoci rychleji a účinněji nočním hlídkám. Z nejnovějších průzkumů vychází, že nespavost může být prostě jen normální v genech zakódovaná záležitost (konec konců ještě před pěti sty lety v Evropě, krátký a přerušovaný spánek byl něčím naprosto normálním).

0 Comments:

Okomentovat

<< Home